mandag 27. juli 2009

Trening
Kom i form på 1-2-3
De fleste som begynner å trene, ønsker at treningen skal gi dem en forandring i hverdagen.
Det er flott å ha et mål med treningen, for da har man motivasjon og det er lettere å komme i gang. Sannsynligheten er også stor for at du når disse målene, og når ønsket resultat kommer holdes motivasjonen oppe. Sett deg et mål med treningen!

1. Begynn med kondisjonstrening to til tre ganger i uken i 30-45 minutter hver gang. Du kan velge raske gåturer, jogging, sykling, langrenn eller en blanding av disse. Du bør ikke holde høyere tempo enn at du klarer å snakke hele setninger mens du trener.

2. Om målet med treningen er bedre kondisjon, er intensiteten det viktigste. Du bør bygge opp kondisjonen med moderate treningsmengder før du øker. Pass også på å variere mellom ulike former for trening slik at du unngår skader.

3. Når du har trent et par måneder, har kondisjonen økt betraktelig, og du kan begynne med intervalltrening for å gi kondisen en ekstra dytt. Du bør ikke trene intervalltrening mer enn ca. 1 gang per uke. Intervalltrening er veksling mellom høy og lav intensitet i treningsøkten.

Kosthold og trening
Å spise riktig er viktig for kroppen og gjør treningen mer effektiv. Spis fire hovedmåltider og 1-2 mellommåltider bestående av frukt. Spis et karbohydratrikt mellommåltid før treningen for å sikre deg fulle glykogenlagre (omdannet karbohydrat) da du starter treningen.

Generelle treningsråd
1. Sett konkrete, målbare og oppnåelige mål Sett deg tallfaste mål. F.eks. at du skal springe en distanse på en hvis tid.

2. Legg en strategi for å nå målene Du må legge en god plan for å nå målene dine.

3. Finn deg en treningspartner Det er vanskeligere å droppe en treningsøkt hvis man har en avtale med en treningspartner.

4. Unngå skippertakTren regelmessig. Unngå å trene så hardt at du mister motivasjonen.

5. Varier treningen Trening skal være gøy. Hvis treningen blir kjedelig prøv å variere treningen. Variasjon er et viktig stikkord for å opprettholde motivasjonen og unngå skader. Forsøk å variere type underlag og treningsform.

6. Mål din fremgang Sett deg delmål på veien til hovedmålet, og sjekk om du når disse.

7. Gjør det moro Finn aktiviteter som du synes er morsom å gjennomføre.

8. Få deg nok søvn og mat Hvile og ernæringer er svært viktig når du trener. Pass på at du får i deg god ernæring og får nok hvile.

9. Velg riktig sko. Treningsgleden kan utebli dersom du har ”feil” sko i forhold til din fottype/løpesett.

10. Vær realistisk Ta hensyn til ditt treningsgrunnlag når du begynner. Hvis du trener for mye og for hardt i starten er det fort gjort å gå lei, i tillegg er du veldig utsatt for skader.

11. Kle deg etter forholdene Feil bekledning kan ødelegge en løpetur. For varmt er ubehagelig og for kaldt kan gjøre deg syk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar