torsdag 20. august 2009

Forvelling av grønnsaker

Nå er høstens grøde på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Når jeg har god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, lønner det seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.

1 kg grønnsaker

3 - 4 liter vann


Kok opp vannet i en rommelig kjele. Legg ikke mer en halvparten av grønnsakene i om gangen. Det beste er å ha grønnsakene i en rist e.l. før du legger dem i det fosskokende vannet. Da blir det lettere å få alle bitene opp på en gang. Gi grønnsakene et raskt oppkok og beregn forvellingstiden fra det koker. Bruk varselur så grønnsakene ikke blir for mye kokt. Ta grønnsakene opp så snart forvellingstiden er nådd, og legg dem over i rennende kaldt vann eller i isvann.

Et tips:Hvis du skal stelle mye grønnsaker, kan det være greit å fryse isblokker i brødformer god til i forveien slik at du har rikelig med is til avkjølingen.

Grønnsakene skal avkjøles i vannet like lenge som forvellingstiden. Legg så grønnsakene på rist eller kjøkkenpapir så de får renne godt av seg. Pakk grønnsakene i fryseemballasje og frys dem så fort som mulig. Grønnsakene kan også stykkfryses. Dette er praktisk hvis du vil bruke litt om gangen. Legg de forvellede, godt avrente grønnsakene utover på et serveringsbrett e.l. og la dem stå i dypfryseren til de er helt gjennomfryste. Pakk dem så i fryseemballasje.


Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige grønnsaker og forvellingstider:


  • Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.

  • Blomkål: : Buketter forvelles i 2-3 min.

  • Brokkoli: : Buketter forvelles i 2-3 min.

  • Bønner: : Strengles. Forvelles i 2-3 min.

  • Sellerirot: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

  • Persillerot: Som sellerirot

  • Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.

  • Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.

  • Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.

  • Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.

  • Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.

  • Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min.

1 kommentar:

  1. Denne var oversiktlig og informativ. Jeg tror jaggu jeg skal forvelle noen grønnsaker å ha i fryseren til kalde vinterkvelder :)

    SvarSlett