fredag 28. august 2009

Jordbær


De er ikke bare kalorifattige, de kan motvirke rynker og kreft og gi deg bedre hukommelse. Visste du at jordbær inneholder mer C-vitamin enn appelsin? De røde, saftige bærene er dessuten proppfulle av antioksidanter. Antioksidantene i de røde bærene kan trolig virke forebyggende mot kreft og hjerte- og karsykdommer, og bekjemper hudens aldring, og rotteforsøk har vist at daglig behandling med ellagsyre på huden kan bremse utviklingen av rynker forårsaket av UV-stråler. Antioksidanter skal også kunne bedre hukommelsen. Blander du jordbær og alkohol, tar du bedre vare på antioksidantene. I tillegg skal alkoholen øke jordbærenes evne til å motvirke skadelige, frie radikaler. Jordbær er også rike på jern, kalsium, sink, magnesium, folat og fosfor. Bærene skal øke blodsirkulasjonen og være spesielt bra for deg som sliter med høyt blodtrykk. Det høye fenolinnholdet i bærene skal også kunne forebygge betennelser. Antocyaniner er en type fargestoffer som gir flott farge til bær, frukter og grønnsaker. Det finnes mer enn 550 forskjellige antocyaniner, og disse kan blant annet forebygge kreft og ha betennelsesdempende effekt. Te av tørkede jordbærblader har i folkemedisinen blitt brukt mot tarmproblemer, blodmangel, gikt, nervøsitet og urinveisproblemer.

PS: Markjordbær inneholder tre ganger så mye antioksidanter som vanlige jordbær.

Altså – ingen grunn til å ikke nyte jordbærene :=)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar